Loont het om nu nog te investeren in zonnepanelen zonder saldering
Ook zonder salderingsregeling blijven zonnepanelen een goede investering. Deze regeling zal stapsgewijs afnemen.
Dat de salderingsregeling ooit afgeschaft zal worden is geen verrassing, Maar het komt nu wel heel dichtbij. En wij begrijpen dat daze afschaffing de beslissing om nu nog te investeren in zonnepalen zal beinvloeden. Maar dat is echt niet nodig, zonnepanelen blijven een duurzame investering voor het millieu, en nog steeds een goede investering voor uw portemonee. Zelfs zonder saldering
In het kort: wat houd de salderingsregeling in?
Die extra stroom die je niet zelf verbruikt, gaat terughet elektriciteitsnet in. Dankzij de 'salderingsregeling' krijg je daarvoor een gunstige vergoeding, gelijk aan de prijs dat je de stroom afneemt. Hierdoor kan je over het hele jaar heen de opgeleverde stroom wegstrepen tegen de gebruikte stroom.
De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 stap voor stap af te bouwen. Dat betekent dat je elk jaar een beetje minder kunt salderen. Tegen de tijd dat 2031 aanbreekt, is het gedaan met de regeling, en kun je niets meer salderen. Maar zelfs als de regeling wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen een slimme keuze. We laten je zien waarom en geven je een praktisch voorbeeld.
Als voorproefje op deze veranderingen hebben sommige energiebedrijven al maatregelen genomen om de kosten van zonnepanelen te beperken. Ze passen bijvoorbeeld hogere vaste kosten toe of vragen een vergoeding voor de stroom die je teruglevert.
Hoe werkt die salderingsregeling eigenlijk?
Simpel gezegd, het betekent dat de stroom die je levert en de stroom die je gebruikt, tegen elkaar worden weggestreept. Je krijgt dezelfde prijs voor wat je levert als wat je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Dat is financieel aantrekkelijk.
De salderingsregeling is echt geweldig voor mensen met zonnepanelen. Hierdoor verdien je je zonnepanelen snel terug en hebben steeds meer mensen zonnepanelen genomen. Inmiddels heeft 1 op de 4 huishoudens zonnepanelen op het dak. Dit heeft de stroom in Nederland veel groener gemaakt.
Maar hier is het addertje onder het gras: hoewel zonnepanelen geweldig zijn voor het milieu, kosten ze energiemaatschappijen veel geld door deze regeling. Ze moeten namelijk dezelfde prijs betalen voor de stroom die jij levert, zelfs als die stroom op dat moment minder waard is. Dit kan de stroomprijs voor iedereen omhoog drijven. Mensen zonder zonnepanelen betalen zo indirect voor de salderingsregeling, terwijl ze zelf niet van de voordelen profiteren.
Dus, word je nu afgeschrikt door de plannen om de salderingsregeling af te bouwen? Geen zorgen! Zonnepanelen blijven nog steeds een slimme investering. Zelfs als je in 2023 zonnepanelen aanschaft, verdien je ze in 8 jaar terug. En dit houdt al rekening met de afbouw van de salderingsregeling.
Het plan is om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen, maar het zal nog enkele jaren duren voordat deze volledig verdwijnt. Toch worden de kosten al te hoog voor sommige energiemaatschappijen, waardoor ze nu maatregelen nemen. Sommige verhogen stiekem de vaste kosten voor zonnepaneelbezitters, terwijl anderen openlijk een terugleverheffing invoeren, zoals Energiebedrijf Vandebron.
De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.
Jaar |
Percentage dat je mag salderen |
2023 |
100% |
2024 |
100% |
2025 |
64% |
2026 |
64% |
2027 |
55% |
2028 |
46% |
2029 |
37% |
2030 |
28% |
2031 en later |
0% |
We hebben de terugverdientijd berekend voor verschillende scenario's als je in 2024 zonnepanelen aanschaft:
- Afbouw salderen vanaf 2025, zonder terugleverheffing: terugverdientijd 8 jaar.
- Afbouw salderen vanaf 2025, met terugleverheffing tot die tijd: terugverdientijd 9 jaar.
- Afbouw salderen vanaf 2025, met volledige heffing tot die datum en daarna geleidelijke afbouw (gelijk aan afbouw salderen): terugverdientijd 10 jaar.
Als je in 2024 zonnepanelen koopt, is het vergelijkbaar met een spaarrente van 5 procent. De afbouw van de salderingsregeling kan wat verwarring veroorzaken, maar het is nog steeds een slimme keuze voor je portemonnee en het milieu.
Ten slotte, waar gaat de stroom naartoe?
Zonnepanelen produceren vaak meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Overdag gebruik je deze voor apparaten in huis en het opladen van je auto. Maar soms wekken je panelen stroom op terwijl je weinig in huis gebruikt. Dan gaat het meeste naar het elektriciteitsnet. 's Nachts, als je panelen geen stroom opwekken, haal je stroom van het net.
We hopen dat je nu beter begrijpt hoe deze regelingen werken en waarom zonnepanelen een goede investering zijn. Dus, als je nadenkt over zonnepanelen, wacht dan niet te lang. Ze zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!
Wil je minder salderen? Verbruik meer zonnestroom.
Zorg dat je overdag de wasmachine aanzet, de auto oplaad, de water boiler opwamt. Des te meer stroom je direct zelf verbruikt, des te minder stroom je hoeft te verkopen aan het net.